Bergvärmepumpar

Bergvärmepumpar har blivit mycket populära i bland annat Sverige, eftersom tekniken gör att värmen blir billig och dessutom fungerar lika bra året runt. För att kunna använda en bergvärmepump behöver man borra ca 80 – 200 meter för att nå grundvattnet i berggrunden som finns under huset. Bergvärmepumpens effekt påverkar också hur djupt man behöver borra för att få ut den bästa effekten av sin värmepump.

Så här kan ett exempel se ut:

  • Borrhålsdiameter = 140 mm
  • Maximal uttagen energi per meter hål och år = 140 kWh
  • Borrhålsdjup 200 m. Effektivt vattenförande håldjup = 190 m
  • Möjlig uttagen värmeenergi = 190 m x 140 kWh = 26 600 kWh.

Behöver du fler tips och råd? Läs mer om bergvärme på Wikipedia.

Varför köpa online?

Genom att köpa bergvärmepumpen online kan man se till att få det billigaste och bästa priset. Att handla på nätet innebär nästan alltid också fri frakt och flera olika alternativ för finansiering.

Bergvärmen blir billig

Bergvärme genom bergvärmepumpen innebär en kostnad för att komma igång. Dels kostar värmepumpen en hel del att köpa, men hålet ska även borras. Efter detta blir värmen mycket billig och kostnadseffektiv.

Allt om bergvärmepumpar – från A till Ö

Bergvärmepumpar har blivit en allt mer populär installation i de svenska hemmen. Att vi söker oss till själva urmodern av energin djupt ner i bergen är knappast en slump. Det är både billigt, miljövänligt och har samtidigt en mycket hög värmefaktor. Så det är kanske inte så konstigt om man tänker efter. Men hur fungerar egentligen bergvärme och vad är det smartaste sättet att nyttja det på?

Hur fungerar en bergvärmepump?

Namnet kan tyckas vara relativt intetsägande och fantasilöst kanske. För visst är det ganska självförklarande tänker många. Men trots det är det inte så enkelt att veta i detaljs hur bergvärmepumpar funkar och vad som gör de så pass effektiva. Så hur fungerar en bergvärmepump?

En bergvärmepump fungerar på så sätt att det hämtar samt fångar upp värme som finns helt naturligt i marken. Genom en slang som går så djupt som upp till 200 meter så kan man på ett riskfritt och effektivt sätt utvinna redan befintlig värme från berggrunden. Energibolagen borrar alltså ett djupt hål på tomten som ligger i närheten av din bostad. På så sätt behöver inte värmen fraktas eller transporteras långa sträckor utan det kommer direkt från där ditt hus står på.

Rent tekniskt är det såklart lite mer komplicerat gällande hur processen ser ut. Till exempel så innehåller slangen där bergvärmen kommer upp frostskyddsvätska som skickas ner i det borrade hålet. Efter detta åker vätskan en lång radda omvägar för att till sist komma upp i bergvärmepumpen igen. Under denna sträcka så har vätskan kommit i kontakt med bland annat ett köldaggregat som innehåller särskilda ämnen vilket medför att ånga skapas. Till följd av producerad ånga så höjs värmen och går till sist ut i ditt hem.

Ja som du kanske märker är det rent tekniskt lite klurigt med hur det fungerar. Men trots detta så är billig bergvärmepump att föredra egentligen framför många andra energikällor. Det finns många fördelar med bergvärmepump som inte alla räknar med från början och som blir till en positiv överraskning.

Varför använda bergvärme

varför använda bergvärme frågar många sig innan man köper en bergvärmepump, för visst har man hört att fördelarna är många. Först och främst så är branschen för bergvärmepumpar väldigt konkurrensutsatt. För dig som konsument är detta en fördel. Det medför lägre priser och fler leverantörer att ta in offerter ifrån. På så sätt kan du enkelt spara många slantar och komma undan med att montera bergvärmepump billigt redan från början.

Miljömässigt så är bergvärme en stor fördel. Förvisso har vi i Sverige varit rätt klimatsmarta när det kommer till energi i allmänhet. Men det förekommer fortfarande bolag vars stora vinster kommer ifrån kolkraft utomlands exempelvis. Bergvärme är inte riktigt på samma nivå eftersom det har väldigt få föroreningar eller påverkan på närmiljöerna.

Sist men inte minst så hör bergvärmepumpar till de värmepumpar som har en mycket hög värmefaktor. Detta blir snabbt en fördel med omedelbara kostnadsbesparingar som snabbt börjar återbetala sig. Med andra ord blir en installation av bergvärmepump snabbt en lönsam affär. Så om du inte redan har gjort det, överväg en installation du med. Det är värt det!

Värmepumpen.nu
Logo
Shopping cart