Värmepannor & Elpannor

Allt mer som åren går så brukar dock värmepannor behöva bytas ut – men var försiktig. Det är väldigt vanligt att man byter ut värmepannor helt i onödan om man inte är aktsam. Och för sig som tidigare inte har haft någon värmepanna eller elpanna överhuvudtaget kan det bli en spännande upplevelse att flytta till en bostad som har en inmonterad. Så hur fungerar en värmepanna egentligen och vad kostar det?

Så funkar en värmepanna

Det finns många olika typer av värmepannor. Till exempel hittar du de sedvanliga oljepannorna som är väldigt vanliga, eller i ännu äldre hus vedeldade varianter. Dessa modeller är emellertid betraktade som relativt utdaterad och det är gärna inte någonting man monterar in i nya hus. Utan istället underhåller man snarare de gamla som finns kvar eller byter ut de helt.

Det som däremot har ökat allt mer i popularitet under de senaste åren är så kallade kombipannor. En kombipanna kan såklart se ut på många vis även den. Men den består alltid av två olika typer av bränslen (minst). Till exempel el- och olja eller i vissa fall även gas påkopplad.

Oavsett om man nu väljer att fokusera på en kombipanna eller en äldre modell av en oljepanna så fungerar de båda på samma sätt. Nämligen att husets kallvatten värms upp samt omvandlas till varmvatten.

Byta värmepanna – inte alltid nödvändigt

Många som har en gammal värmepanna kanske märker att den börjar göra sämre ifrån sig eller går sönder helt. Livslängd för värmepanna är emellertid så mycket som upp till 30 år i vissa fall, men trots detta är det inte ovanligt att man beslutar sig för att byta värmepanna efter bara kanske ett decennium. Oftast beror detta på att varmvattenberedaren som är i anslutning till värmepannan är trasig, och denna behöver troligtvis svetsas loss för att bytas. Detta blir ofta dyrt och kostsamt och istället väljer många leverantörer att byta hela värmepannan istället mot en modernare lösning. Var dock försiktig eftersom man ofta kan återfå funktionalitet i sin värmepanna genom att koppla den till en separat varmvattenberedare istället.

Köpa ny eller reparera?

Ibland kan det dock komma till det stadiet att man faktiskt behöver köpa värmepanna på nytt. Och då gäller det såklart att spela sina kort rätt för att inte kostnaderna ska skena iväg. Det finns många viktiga punkter att tänka på. Allt ifrån val av modell till att ta emot olika offerter från montörer till att kalkylera på priserna i energikostnader. Med andra ord inte ett helt enkelt val.

Elpanna pris – kan lätt bli en besparing

Värmepannor kommer som sagt i massvis av olika utformningar. Och sist men inte minst så måste vi därför såklart inte glömma att nämna elpanna – ett alternativ som ofta förbises. Elpannor är en apparat som kommer med en varmvattentank (oftast) eller elpanna med bottenplatta alternativt en vedeldad.

Så oavsett vart du befinner dig – i utbytningsstadiet av en existerande värmepanna eller på jakt efter att köpa elpanna eller andra typer av värmepannor. Ta god tid på dig och läs på. Det blir helt enkelt enklast så.

Värmepumpen.nu
Logo
Shopping cart